Ga naar de inhoud

Vragen over haartransplantatie

Overweeg je om een haartransplantatie te nemen? Dan zijn er vast een aantal prangende vragen waar je antwoord op wilt hebben. Een transplantatie is een relatief veilige ingreep waarbij haarzakjes van het ene gebied van je hoofd naar de kalende plekken worden getransplanteerd. Het methode die gebruikt wordt, hangt af van de kliniek. Benieuwd of een haartransplantatie iets voor jou is? Lees snel de onderstaande informatie door. 

1. Kan iedereen een haartransplantatie nemen?

Iedereen die last heeft van een natuurlijke vorm van haaruitval kan in aanmerking komen voor een haartransplantatie. In de meeste gevallen krijgt men last van haaruitval door het hormoon DTM, afkomstig van het testosteron hormoon. De donor haarzakjes worden gehaald uit de haarkrans aan de achter- en zijkant van je hoofd. Deze haarzakjes zijn niet gevoelig voor DTM. Omdat vrouwen geen testosteron aanmaken, is de kans bij hen klein dat ze last krijgt van kalende plekken. Voor mannen is dit anders. Daarom is het grootste gedeelte van de mensen die een transplantatie neemt man. 

2. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Dit hangt ervan af wanneer jij zelf tevreden bent. De eerste behandeling van een haartransplantatie is eigenlijk nooit genoeg, omdat de haartjes niet met de natuurlijke dichtheid van de rest van je haar geïmplanteerd kunnen worden. Uit de praktijk is gebleken dat als dit geprobeerd wordt, de haren na een aantal maanden meer kans hebben om af te sterven. Ook hangt dit af van de grootte van de plekken die behandeld moeten worden en de capaciteit van de kliniek. Heb je dik, krullend haar? Dan zul je eerder klaar zijn met de behandeling. Ondanks dat de gewenste dichtheid nog niet is gehaald, vallen kalende plekken minder op dan als je licht, steil haar hebt.

3. Wanneer zie je het resultaat van je haartransplantatie?

Als je een haartransplantatie hebt gehad, zullen je haarzakjes tijdelijk weinig zuurstof krijgen. Daardoor zal je haar er na de eerste 3 tot 5 weken uitvallen. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal. Je haar zal snel weer terug groeien, gemiddeld na zo’n 3 tot 6 maanden. Hoe snel je haar weer is aangegroeid verschilt per persoon. Gemiddeld gezien groeit haar ongeveer twee centimeter per maand. Dit hangt af van je genetische aanleg, maar ook van je voedingspatroon en je weerstand.

4. Kan je een haartransplantatie vergoed krijgen?

Als je transplantatie een cosmetische ingreep is, wordt deze vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er is wel een grote kans dat hij vergoed wordt als je last hebt van haaruitval vanuit medische of psychische redenen. Als je denkt dat dit het geval is, zul je dit moeten voorleggen aan je verzekeraar. In enkele gevallen ligt psychisch lijden ten grondslag aan een transplantatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als jongeren last hebben van kalende plekken. Echter is het ook hierbij moeilijk om dit aan te tonen. Wat zijn de kosten als je haartransplantatie niet vergoed wordt? Dit is afhankelijk van de grootte van de gebieden die behandeld moeten worden. Reken op een prijskaartje van tussen de 2000 en 8000 euro.