Ga naar de inhoud

Onzichtbare beugel: Wat is het en waarom wordt het steeds populairder?

Een beugel dragen is voor veel mensen geen pretje. Het kan pijnlijk zijn, oncomfortabel en niet erg esthetisch. Gelukkig is er nu een alternatief beschikbaar dat de voordelen van traditionele beugels biedt zonder de nadelen: onzichtbare beugels.

In dit artikel zullen we de voordelen van onzichtbare beugels bespreken, hoe ze werken, wie er voor in aanmerking komt en hoe je ze kunt onderhouden.

Wat zijn onzichtbare beugels?

Onzichtbare beugels zijn een alternatief voor traditionele beugels en bestaan uit transparante kunststof hoesjes die over de tanden worden geplaatst. Deze hoesjes zijn gemaakt van medische kwaliteit kunststof en zijn speciaal ontworpen om de tanden geleidelijk te verschuiven naar de gewenste positie. Ze zijn vrijwel onzichtbaar en worden op maat gemaakt voor elke individuele patiënt.

Hoe werken onzichtbare beugels? Onzichtbare beugels werken door geleidelijk druk uit te oefenen op de tanden, waardoor ze langzaam in de gewenste positie verschuiven. De beugels moeten ongeveer 20 tot 22 uur per dag gedragen worden om effectief te zijn. Elke twee weken worden de hoesjes vervangen door nieuwe, die weer iets anders zijn gevormd om de tanden verder te verschuiven.

Wie komt in aanmerking voor onzichtbare beugels?

Onzichtbare beugels kunnen worden gebruikt om een breed scala aan tandheelkundige problemen te behandelen, waaronder overbeet, onderbeet, kruisbeet, open beet, scheve tanden en andere orthodontische problemen. In het algemeen zijn onzichtbare beugels het meest geschikt voor volwassenen en tieners die al hun volwassen tanden hebben en die geen ernstige tandheelkundige problemen hebben.

Hoe onderhoud je onzichtbare beugels? Het is belangrijk om de onzichtbare beugels regelmatig schoon te maken om bacteriën en tandplak te voorkomen. Dit kan worden gedaan met een zachte tandenborstel en tandpasta, of met een speciale reiniger die door jouw tandarts wordt aanbevolen. Het is ook belangrijk om voedsel en dranken die vlekken kunnen veroorzaken, zoals koffie en wijn, te vermijden terwijl je de beugels draagt.

Conclusie

Onzichtbare beugels bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele beugels, waaronder het feit dat ze vrijwel onzichtbaar zijn, comfortabeler zijn om te dragen en gemakkelijker schoon te maken zijn. Als je geïnteresseerd bent in onzichtbare beugels, neem dan contact op met jouw tandarts om te zien of je een geschikte kandidaat bent.