Ga naar de inhoud

Zorgverzekering Zwangerschap

Kraampakket

Welk kraampakket zit in een zorgverzekering?

Er is de afgelopen jaren heel wat veranderd op het gebied van de ziektekostenverzekering. De huidige zorgverzekering bestaat uit een vastgesteld Basispakket, waarin slechts een aantal handelingen ingebouwd zijn, waarvoor je verplicht verzekerd moet zijn. Al het andere kun je verzekeren via de aanvullende verzekeringen.

Kraampakket

Zo geldt algemeen dat voor het kraamzpakket geen vergoeding standaard is opgenomen in het Basispakket. Sommige verzekeraars bieden tegen een kleine vergoeding een pakket aan, zoals bijvoorbeeld bij Interpolis. Bij Zilveren Kruis wordt het kraampakket pas vergoed wanneer je een 2 sterren aanvullende verzekering hebt afgesloten. Het is dus niet zo eenvoudig om te achterhalen wat je wel en wat niet van een verzekering mag verwachten.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een kraampakket, dat tegen een eigen bijdrage van 23,50€ (inclusief verzendkosten) te krijgen is, is het pakket van Interpolis:
1x Alcohol ketonaat 70%
1x Inlegverband
2x Kraamverband
1x Matrasbeschermer
2x Navelstrengklem
10x Onderlegger 60 x 90 cm dun
1x Onderlegger 60 x 90 cm dik (extra absorptie) + slauch
1x Luiertape
1x Vloeibare handzeep
1x Handgel
1x Verbandwatten
2x Wondkompressen 8,5 x 5 cm
1x Stretchbroekje
5x Wondkompres 10 x 10 cm
1x Natalis Folder.
Het is misschien wel goedkoper om al deze producten zelf aan te schaffen. Het loont in ieder geval alles even naast elkaar te leggen. Dat geldt zeker wanneer je een duurdere aanvullende verzekering af moet sluiten om één kraampakket te krijgen.

Gratis kraampakket

Vaak krijgen jonge moeders een kraampakket gratis aangeboden via bedrijven. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kun je een kraampakket bestellen. Zo biedt VGZ een gratis pakket aan voor hen die aanvullend verzekerd zijn. Ben je dat niet, maar wel aangesloten bij VGZ dan kun je het pakket bestellen voor 21,25€ (inclusief verzendkosten). Soms gelden er speciale voorwaarden. Zo eist UMCzorg dat je voor de 5e maand de zwangerschap via hen geregeld hebt om, mits je een aanvullende verzekering hebt, in aanmerking te komen voor het pakket. CZ stelt dat het kraampakket gratis zal worden verzonden wanneer je je hebt aangemeld voor de kraamzorgservice. Hierbij blijft onduidelijk of dit via de Basis- of via de aanvullende verzekering geregeld wordt.

Algemeen

Het is, zoals met alles wat de zorgverzekering betreft een kwestie van ‘zoek de verschillen’. Bij de meeste zorgverzekeringen geldt dat wanneer je een aanvullende verzekering hebt, je een recht hebt op een gratis kraampakket. Het valt te overwegen om eens te zoeken op ‘gratis kraampakket’ om te zien of dat wat voor niets wordt gegeven, door anderen dan zorgverzekeraars, voldoet aan wat je nodig hebt. Een andere mogelijkheid is om zelf op zoek te gaan bij een drogisterij en apotheek om te ontdekken wat een pakket kost wanneer je het zelf samen stelt. Een kraampakket aanvragen kan altijd.

Kiezen

Normaliter zal niemand een zorgverzekering afsluiten omdat die een gratis kraampakket aanbiedt. Je kiest een zorgverzekeraar omdat je via de ouders al bij die verzekeraar zat of omdat je via een vergelijkingssite uitgezocht hebt welke het beste voor jullie is. Toch loont het om even wat tijd te nemen en de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen op een rij te zetten, zodat je bij de bevalling van een ding zeker bent, namelijk dat de kosten gedekt worden. Want ga je op zoek naar het kraampakket dan valt al snel op dat er grote verschillen tussen de verschillende aanbieders zitten. De een stelt, ondanks de aanvullende verzekering, bepaalde maxima vast. Zoals voor de ziekenhuisopname. Stel dat de maximaal te vergoeden kosten bij een paar honderd euro liggen, dan kan dit heel wat eigen bijdrage betekenen. Veel meer dan een kraampakket waard is.

Experienced

Onze ervaring kan jou helpen met je zwangerschap

Professional

Professioneel advies van ons aan jou

Motivated

100% gemotiveerd om jou te helpen

Workshop

Bekijk onze agenda voor de eerst volgende lessen

5/5
Met dank aan de lessen heb ik de 9 maanden kunnen volmaken
Alberta Z.