Ga naar de inhoud

Gezondheid

Wij denken allemaal wel eens aan onze gezondheid. Vroeg of laat zullen we er echt over moeten gaan nadenken. Voor de meeste is dat echter omdat er een probleem is ontstaan. We gaan dan naar de dokter die dan even snel op moet lossen wat er jaren lang verkeerd is gegaan. Voor mij is achteraf gebleken dat ik niet wist wat ik allemaal fout deed waardoor er problemen zijn onstaan zoals de slechte doorbloeding in beide polsen.

Via zelfonderzoek kwam ik uit bij een manueel therapeut. “Zo opgelost”, vertelde ze mij na 10 minuten, waar het ziekenhuis circuit een half jaar over had gedaan zonder enige oplossing. Een streng dieet voor acht weken bracht inderdaad de oplossing. Dat was mijn eerste bewustwording met de bron van een groot deel van onze gezondheid: voeding!

Is het niet vreemd dat wij het allemaal als normaal zien dat ouder worden wordt geassocieerd met gezondheidklachten? ‘Op die leeftijd’ kun je ‘dit of dat’ verwachten is een algemene gedachte. Ik vind dat nu met mijn opgedane kennis echter helemaal niet meer normaal!

Op mijn zoektocht naar gezondheid had ik het geluk mensen te ontmoeten die verder keken als de ‘normen’. Ik ging voedingssupplementen gebruiken die, nadat ik ze een week had geprobeerd, mij met enige twijfel over de streep trokken. Nu vijf jaar verder ben ik, wat je zou kunnen noemen een resultaat expert. Bovendien heb ik lezingen bijgewoond van vooraanstaande voedingsdeskundigen zowel in Nederland als in Amerika. De lat ligt nu bij mij nog een streepje hoger. Ik laat al voor het derde jaar een preventief bloedonderzoek doen. Met de intracellulaire vitamine analyse is het mogelijk van minimale naar optimale voeding te gaan. Ziek zijn of worden is voor anderen. Ik doe er heel veel aan om gezond te blijven, dat is een keuze.