Ga naar de inhoud

Een spiraaltje laten zetten, zeer betrouwbaar!

Er bestaan op de markt tegenwoordig heel wat verschillende soorten anticonceptie. Een spiraaltje laten zetten is door de jaren heen onder zowel jonge als iets oudere vrouwen steeds populairder geworden. Dit omwille van verschillende redenen. Een spiraaltje laten zetten is in eerste instantie heel eenvoudig mogelijk, daarnaast geniet u ook meteen van een uitstekende betrouwbaarheid. Er zijn dan ook maar weinig andere vormen van anticonceptie die een even grote of zelfs nog een betere betrouwbaarheid genieten dan het spiraaltje. Denkt u er ook over na om een spiraaltje te laten zetten, maar wilt u er graag eerst nog wat meer over te weten komen? Dan is het absoluut de moeite waard om de informatie op deze pagina te bekijken.

             Welk spiraaltje laten zetten?

Indien u een spiraaltje wil laten zetten is het in eerste instantie belangrijk om een keuze te maken tussen de verschillende mogelijkheden die er bestaan. We maken voor wat een spiraaltje laten zetten betreft dan ook een onderscheid tussen de hieronder terug te vinden mogelijkheden:

  1. Een hormoonspiraaltje;
  2. Een koperspiraaltje;

Voor het hormoonspiraaltje geldt dat ze een beperkte hoeveelheid van het zogenaamde progestageen afgeeft. Het betreft hier een kunstmatig, vrouwelijk geslachtshormoon welke kan worden vergeleken met progesteron. Dit hormoon beschikt eigenlijk over een dubbelzijdige werking. Concreet betekent dit dat:

  • De zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals kunnen komen;
  • Een bevruchte eicel zich niet meer in de baarmoeder kan nestelen;

In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje bevat het koperspiraaltje geen hormonen. Koper staat er echter om bekend giftig te zijn voor mannelijke zaadcellen. Daarnaast zorgt het koper er ook voor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt gemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel.

             Hoe betrouwbaar is een spiraaltje als anticonceptie?

Eén van de belangrijkste redenen om een spiraaltje te laten zetten heeft te maken met het feit dat ze er om bekend staat erg betrouwbaar te zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de betrouwbaarheid van een spiraaltje in de praktijk erg afhankelijk kan zijn van welk spiraaltje er precies gebruik wordt gemaakt. Voor een hormoonspiraaltje geldt bijvoorbeeld dat er slechts sprake is van een zwangerschapskans van 0,2 procent. Bij een koperspiraaltje ligt deze kans op 0,8 procent. Ondanks het feit dat beide type spiraaltjes dus zeker en vast betrouwbaar zijn moet het gezegd dat hormoonspiraaltjes toch veruit de beste resultaten weten te realiseren.

             Kan iedereen een spiraaltje laten zetten?

In principe is een spiraaltje laten zetten voor iedereen mogelijk. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er altijd eerst een controlebezoek is vereist bij de gynaecoloog of de huisarts. Op het ogenblik dat er bij de patiënte geen sprake is van contra-indicaties kan er op voorschrift een koper- of een hormoonspiraaltje worden verkregen. Voor welk type van spiraaltje er uiteindelijk zal worden gekozen is altijd afhankelijk van de keuze van de arts in kwestie. De daadwerkelijke plaatsing van het spiraaltje gebeurt bij de tweede consultatie. Voordat de plaatsing gebeurt zal de arts even controleren of de dame in kwestie niet zwanger is en / of er geen sprake is van genitale infecties. Let op, wanneer het spiraaltje tijdens de cyclus precies kan worden geplaatst is altijd afhankelijk van het soort spiraaltje dat wordt gebruikt.

Wilt u meer informatie over het plaatsen van een spiraaltje? Bij Medisch Centrum Wetering geven ze u graag advies.