Ga naar de inhoud

Een jobcoach helpt jou op weg naar werk

Ben je op zoek naar een jobcoach, zodat je binnen een korte tijd aan het werk kunt? Door een beperking is het vaak lastig om een passende baan te vinden, terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om een carrière te starten. Een jobcoach staat altijd voor jou klaar om te bekijken welke plek het beste bij jou gaat passen. Een van de bedrijven die jou hierbij kan helpen is SOVAK. Alleen wat doet zo’n coach precies voor jou en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg. 

De jobcoach bereidt jou voor 

Een jobcoach kan jou begeleiden om bij een bedrijf te werken. Samen met de coach ga je namelijk kijken naar een plek waar je werkervaring op kunt doen. Daarbij zullen de tijden afhangen van de plek waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je maar een dagdeel per week werkt, maar ook enkele dagen of een fulltime baan hebt. Hierover worden altijd afspraken gemaakt. Je weet hierdoor precies wat jou te wachten staat en kunt je hier ook op aan gaan passen. Zo krijg je direct structuur in jouw leven, terwijl je kunt genieten van de zelfstandigheid die je hiervoor terugkrijgt.

Begeleiding vanaf het zoeken naar een baan 

Met iedere beperking is werken mogelijk. Het maakt daarbij niet uit of er veel ondersteuning nodig is. De jobcoach zal namelijk op basis van jouw kennen en kunnen bekijken wat er allemaal mogelijk is. Ook mag je zelf aangeven waar jij het liefst mee aan de slag gaat. Zo kan er gekeken worden wat er mogelijk is en kun je wellicht aan de slag gaan. Vanaf dat moment houdt de begeleiding niet op. Ook op de werkplek krijg je namelijk de begeleiding die je nodig hebt. Echter zul je hier niet voor betaald gaan worden, maar doe je wel ervaring op. 

Ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen 

De jobcoach zorgt er in ieder geval voor dat je weer nieuwe mensen gaat ontmoeten. Je krijgt hierdoor een breder sociaal netwerk, wat jou ook weer nieuwe ervaringen kan gaan bieden. Daarbij maakt het niet uit of je de assistent van een conciërge wordt of vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum gaat doen. Je leert altijd nieuwe mensen kennen die jou weer van nieuwe kennis kunnen voorzien. Je blijft jezelf dus altijd ontwikkelen als je een nieuwe werkplek gevonden hebt. En dat geldt zeker als die hebt gevonden bij SOVAK

Jezelf blijven ontwikkelen 

De jobcoach kan jou alleen helpen wanneer je 18 jaar of ouder bent. Ook moet je redelijk zelfstandig kunnen werken. Je krijgt wel begeleiding op de werkvloer, maar uiteindelijk moet je de werkzaamheden dus wel zelf uit gaan voeren. Vanaf dat moment kun je iets gaan betekenen voor andere mensen en heb je zelf meer ervaring voor de toekomst. Je blijft jezelf ontwikkelen. Wellicht dat je uiteindelijk een vaste baan kunt gaan krijgen bij de werkplek waar je de ervaring op gedaan hebt. Het is in ieder geval nooit voor niets om de begeleiding te krijgen.